Art Initiatives

Art-for-SAIL
Henny Overbeek i.s.m. Ferry van ZijderveldAnutosh

Zeshonderd schepen, honderdduizenden bezoekers per dag: SAIL 2005
In 2005 reageerden vijftig jonge kunstenaars op hun eigen wijze en in alle vrijheid op dit grootse evenement. Vijf dagen lang was SAIL voor hen atelier, filmset, inspiratiebron of voedingsbodem. Dat jaar infiltreerde de kunst het machtige SAIL-evenement.

Het kunstinitiatief Art-for-SAIL bracht kunstenaars een nieuw podium om zich te presenteren aan een ongekend groot publiek. Andersom bracht het een groot publiek in aanraking met hedendaagse kunst.
Op dit nieuwe podium konden kunstenaars hun eigen plek innemen en vrij hun interpretatie aan het evenement geven.

Art-for-SAIL was een nieuw experiment waarbij publiek en kunstenaars elkaar tegenkwamen in de inspirerende context van SAIL. De uitkomst van het experiment was geheel open. De werken die zo zijn ontstaan, werden geƫxposeerd in Loods 6 op het SAIL-terrein. Leden van een deskundige jury kozen in totaal elf kunstenaars tot hun favoriet.

Art-for-SAIL sloot aan op een tendens waarin jonge kunstenaars op zoek zijn naar nieuwe platforms en podia. Ze zijn actieve deelnemers aan de ontwikkelingen op maatschappelijk, politiek, economisch en mediaal gebied. Isolationisme in de kunst wordt vervangen door een meer naar buiten gericht optreden op onverwachte plekken. Nieuwe technieken vormen, of de herontdekking van oude technieken vormt de basis van nieuwe ontwikkelingen.

Resultaten en evaluatie
Jury en juryrapporten